Koninklijke NLR was tijdens de DELTA missie in 2004 en de PROMISS missie in 2011-2012, nauw betrokken bij de onderzoeksactiviteiten van André Kuipers aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS. In 2004 werden de fysische experimenten ARGES en HEAT vanuit het ondersteunende grondstation in Noordwijk ondersteund door NLR. Het ARGES experiment heeft succesvolle resultaten opgeleverd voor het energiegebruik bij openbare verlichting. Tijdens de PROMISS missie, die 193 dagen duurde, werden een aantal experimenten die André Kuipers uitvoerde, begeleid vanuit de ERASMUS USOC (User Support Operations Center) bij ESTEC in Noordwijk. NLR was, in opdracht van ESA/ESTEC en ondersteund door NSO (Netherlands Space Office), verantwoordelijk voor het management en de uitvoering van die experimenten, met name die in de European Drawer Rack (EDR).
Er is geen planet B
Het behoud van biodiversiteit en ecosystemen, duurzaamheid, zijn onderwerpen waarover André regelmatig spreekt. “De aarde is ontzettend mooi en ik ben gek op de natuur. Daarom ben ik ook ambassadeur van het Wereld Natuurfonds (WNF) geworden. Ze lieten mij de cijfers zien en het ging veel slechter dan ik dacht; wat er allemaal op uitsterven staat, wat we verliezen en hoe snel dat gaat. De aarde krijgt geen hersteltijd. Toch, als ik tegenwoordig jonge mensen tegenkom met briljante ideeën word ik optimistisch. We kunnen dingen slimmer én efficiënter doen. Het is heel moeilijk om zoveel verbeteringen voor elkaar te krijgen, maar aan de andere kant denk ik; vroeger had niemand het over groene stroom, elektrische auto’s of bioproducten en kijk nu! Ik geloof ook in nieuwe technologieën, niet in teruggang. Ik geloof niet in stoppen met vliegen, maar wel in schonere vliegtuigen.”
Vanuit de ruimte zijn menselijke activiteiten waarneembaar, zowel prachtig als verontrustend; van menselijke architecturen als de afsluitdijk en de palmeilanden in Dubai tot licht- of luchtvervuiling. André ervaarde zelf het zogenaamde overview effect die veel astronauten ervaren. “Dan kijk je vanuit de ruimte naar die prachtige, kleurrijke aarde en tegen het zwarte heelal is het net alsof het in elkaar schrompelt. Alsof het een levende cel is met een dun membraantje en dan besef je dit is alles. Als we het verknallen, kunnen we nergens heen. Er is geen planet B. We kunnen misschien een paar mensen op Mars rond laten lopen, maar dat is niet de oplossing voor de mensheid.”
“De aarde krijgt geen hersteltijd. Toch, als ik tegenwoordig jonge mensen tegenkom met briljante ideeën word ik optimistisch.
Ruimtevaart in de toekomst
Kuipers: “Ik zeg altijd; over vijfentwintig jaar staan er mensen op Mars, alleen zei ik dat vijfentwintig jaar geleden ook al. Dus dat schiet niet echt op, maar ik zeg nooit nooit. Techniek blijft ontwikkelen en welke kant het op gaat: ik verwacht dat steeds meer bedrijven de ruimte overnemen. Low Earth Orbit (LEO) is sowieso al commercieel. Denk aan het weerbericht, de KNMI levert dat en gaat naar MeteoSat om nieuwe satellieten te bouwen. MeteoSat zoekt weer wie het kan lanceren. Een lange marktwerking dus. Dat krijg je straks ook met bemande ruimtevaart. En, er zijn ideeën om een commercieel ruimtestation te bouwen. Accion, Boeing en SpaceX gaan mensen en vracht naar ruimtestations brengen, zoals Orbitol dat ook al doet.”
Verder geeft André aan dat we teruggaan naar de maan. Vorig jaar presenteerde NASA zijn plannen om astronauten voor langere tijd rond en op de maan te laten verblijven. Het doel is om te onderzoeken of mensen ver van de aarde kunnen overleven. “Dat wordt een internationaal station, Gateway genaamd. We hebben nog veel te onderzoeken aan de maan, maar ook om daar prachtige telescopen neer te zetten en misschien wel voor energiedoeleinden. Ik verwacht dat we sowieso de ruimte steeds meer voor energiedoeleinden, voor delfstofwinning, gaan onderzoeken. Er zijn prachtige ideeën om astroïden te gaan mijnen.”
Wat André persoonlijk het meest interesseert, is of er in de ruimte leven is. “Daar wil ik graag bewijzen van zien. Of het nou op Mars gevonden wordt, op een ijsmaan of geanalyseerd uit het licht van exoplaneten, dat hoop ik nog mee te maken.”
Dat ene briljante idee
Het is belangrijk dat jonge mensen de ruimte krijgen, zegt André. Dat ze dingen kunnen uitproberen en dat ze de vrije hand krijgen. “Ik word altijd kriebelig over de discussie dat je pas onderzoek doet als je weet wat de uitkomst is. Terwijl veel ontdekkingen komen uit fundamentele testen, ontdekkingen die je niet verwacht. Dus geef jonge mensen veel vrijheid want die denken buiten de gebaande paden. En, je weet nog niet wie dat briljant idee heeft…”
21-24 oktober 2019 vindt de jaarlijkse International Astronautical Congress (IAC 2019) plaats in Washington. Koninklijke NLR is samen met 8 andere bedrijven uit de ruimtevaart sector en de Netherlands Space Office (NSO), vertegenwoordigd in het Holland Paviljoen . Ook André Kuipers zal hier met de Spacebuzz aanwezig zijn.