Op het NLR zijn 25 en 26 maart 2009 succesvol de innovaties gepresenteerd én in simulaties getoond van het grote Europese onderzoeksproject FLYSAFE. FLYSAFE staat voor Airborne Integrated Systems for Safety Improvement, Flight Hazard Protection and all Weather Operations.
FLYSAFE heeft als doel het vliegen nog veiliger te maken. Het richt zich op het verminderen van ongelukken als gevolg van botsingen met andere vliegtuigen, het terrein en ongelukken door slecht weer. Dit ruim vier en een half jaar durende project eindigt in juni van dit jaar. 36 partners doen mee uit veertien landen met een budget van 53 miljoen Euro.
Tijdens de conferentie waren de verkeerstorensimulator NARSIM en de vluchtsimulator GRACE (een cockpit van een A320) met elkaar verbonden en lieten verkeersleiders en piloten deze nieuwe functies zien. Daarnaast kregen bezoekers lezingen over wat er tijdens FLYSAFE is bereikt.
Bezoekers van FLYSAFE waren onder de indruk van wat in FLYSAFE is ontwikkeld en ook wat het NLR kon laten zien op het gebied van gekoppelde simulaties voor het uitvoeren van operationele systeemevaluaties. Daarnaast was er veel media-aandacht voor het symposium.
Eén van de getoonde innovaties van FLYSAFE betrof het taxiën: De plattegrond van de luchthaven werd op schermen in de cockpit gepresenteerd en piloten kregen via een datalink van de verkeersleider een bericht naar welke startbaan of gate ze moesten taxiën. Normaal gesproken gaan dit soort klaringen via de radio. Deze nieuwe tool heeft ondermeer als voordeel dat piloten niet meer de taxiroute van de verkeersleider hoeven te onthouden maar de gegevens gepresenteerd in de cockpit krijgen. En dit vergemakkelijkt het taxiën onder slechtzicht omstandigheden Ook worden de posities van andere vliegtuigen getoond en krijgen de piloten een waarschuwingssignaal als ze een ander vliegtuig danwel een in gebruik zijnde start- danwel landingsbaan te dicht naderen. Met name worden ze gewaarschuwd voor mogelijke botsingen met ander verkeer op de start- en landingsbanen.
Nog een nieuwe toepassing is de presentatie van weergegevens aan boord (afkomstig van de weerradar) met de meest recente weersvoorspelling vanaf de grond. In FLYSAFE zijn deze twee datastromen gecombineerd en gefuseerd weergegeven op het beeldscherm van de piloot. Zo kunnen aan boord gebieden met slecht weer nader worden geanalyseerd omdat nu verder kan worden ‘gekeken’ dan de hedendaagse radar in het vliegtuig. Duidelijk wordt wat achter de bui zit: komt er nog één aan? En hoe snel groeit deze? De verbeterde presentatie van de weersomstandigheden heeft als doel om de vluchtefficiëntie, -capaciteit en -veiligheid bij slecht weer te verbeteren.
De uitkomsten van FLYSAFE worden gebruikt in andere projecten van de Europese luchtvaartindustrie en de Europese Commissie, waaronder CleanSky, een groot onderzoeksprogramma met als doel: vergroening van de luchtvaart, en SESAR, een Initiatief om in Europa tot één geïntegreerd luchtruim te komen. De resultaten van FLYSAFE dragen bij aan de ACARE Vision 2020 doelstellingen en worden verwerkt in de volgende generatie van Europese vliegtuigen.
Zie ook www.eu-flysafe.org