Onlangs is op het NLR een ruimte ingericht waarin het NLR zijn unmanned aerial system (UAS)-activiteiten kan uitvoeren: het UASlab.
Zelf omschrijven de gebruikers de UAS-ruimte als een ‘praktische speelruimte’ waarin UAS-activiteiten van verschillende afdelingen op het NLR plaatsvinden.
In het nieuw ingerichte UASlab is een obstakelparcours uitgezet zodat gebruikers binnen kunnen oefenen om met mini-UAS’s door krappe ruimtes te navigeren. Aan deze mini-UAS’s wordt ook ‘geknutseld’ en geprogrammeerd. Met de multi-touch tafel (een ‘iPad op tafelgrootte’) houden onderzoekers het overzicht van de omgeving en kunnen ze samen plannen bedenken. Ook NLR’s bedieningsstation voor wat grotere UAS’s is in de ruimte geplaatst.
Breed toepassingsgebied
Onbemande vliegtuigjes en helikopters gaan een breed toepassingsgebied krijgen, bijvoorbeeld bij de inspectie van pijplijnen, de bewaking van objecten, het overzicht houden bij rampen of als hulp bij cartografie en ook voor militaire doeleinden. De miniaturisering van deze UAS is een trend die recent aan snelheid én aan civiel en militair belang wit.
Barrières
Voordat onbemande toestellen ook daadwerkelijk kunnen worden ingezet, moeten nog enkele barrières worden overwonnen. Zo zijn ze voor navigatie nog vooral afhankelijk van GPS en zijn ze kwetsbaar voor sterke wind. De voortstuwing moet bovendien efficiënter en ook is het noodzakelijk om de meegevoerde sensoren te verkleinen. Daarnaast bestudeert het NLR de aspecten van de soms ingewikkelde bediening.
Gebruikers
Het NLR heeft daarom een UASlab opgericht dat de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet volgt én zelf relevante innovatieve toepassingen initieert. De Nederlandse krijgsmacht, het Korps Landelijke Politiediensten en het Kadaster behoren tot de gebruikers van de expertise die het NLR intussen heeft opgebouwd.