Overzicht opleidingen, keuringen en vergunningen voor het ROC
Vlieger: RPA-L brevet
Een vlieger die beroepsmatig wil vliegen met een drone (RPAS) moet beschikken over het brevet RPA-L.
Dit brevet kan worden aangevraagd bij ILT, waarbij de kandidaat het volgende moet meesturen:
- Certificaat van een erkende opleider dat de kandidaat de theorie opleiding met goed gevolg heeft afgerond
- Certificaat van een erkende opleider dat de kandidaat een praktijk opleiding met goed gevolg heeft afgerond
- Verklaring een luchtvaart medisch instituut met een medische keuring van de kandidaat volgens de gestelde eisen
Het brevet kan worden aangevraagd voor de categorie/klasse waarvoor men de praktijk opleiding heeft gevolgd. De overheid maakt voor de Praktijk opleiding onderscheid in de onderstaande categorieën en klassen:
- Aeroplanes (A) MTOM 0 – 25kg
- Aeroplanes (A) MTOM > 25 – 150 kg
- Rotorcraft (H) MTOM 0 – 25kg
- Rotorcraft (H) MTOM > 25 – 150 kg
- Other aircraft (OA) MTOM 0 – 25kg
- Other aircraft (OA) MTOM > 25 – 150 kg
Medische keuring
Bij het aanvragen van het brevet RPA-L moet u onder meer aantonen dat u uw theorie en praktijkopleiding voor RPA-L bij een geregistreerde RPAS vliegschool heeft gehaald en ouder bent dan 18 jaar. Daarnaast moet u een medische verklaring LAPL (Light Aircraft Pilot Licence) kunnen overhandigen. De medische verklaring moet worden afgegeven door een luchtvaart medische instantie en conform de eisen voor LAPL
Op de website van ILT staat onder ‘RPAS vliegbewijs’ een verwijzing naar een lijst met luchtvaart medische instanties.
Drone: Bewijs van Inschrijving in het luchtvaartregister (BvL)
Een RPAS moet ingeschreven staan bij het Luchtvaart Register en zijn voorzien van die registratie. Op de website van ILT staat een aanvraag formulier. Met vragen over het Luchtvaartuigregister kunt u ook terecht bij luchtvaartuigregister@ilent.nl
Drone: Bewijs van Luchtwaardigheid (S-BvL)
Aan de houder van een drone, waarvan de startmassa niet meer dan 150 kg bedraagt, kan een speciaal-BvL worden afgegeven indien bij de aanvraag een, door een daartoe erkend bedrijf afgegeven, acceptatierapport betreffende de BvL-acceptatiekeuring is overgelegd, waaruit blijkt dat het luchtvaartuig voldoet aan de, door de overheid gestelde, luchtwaardigheidseisen.
Voordat het toestel kan worden gekeurd moet het ingeschreven staan in het Luchtvaart Registeren voor zien van een registratie (PH-1**) en conform de luchtvaartwetten zijn verzekerd.
Het S-BvL kan worden aangevraagd bij ILT, de Nederlandse Luchtvaart Autoriteit
Drone: verzekering
Een drone, of RPAS, valt onder de luchtvaartwetgeving en moet ook conform de luchtvaartwetgeving zijn verzekerd. De dekking die in de luchtvaart vereist is kan afwijken van de dekking die een gewone verzekeraar biedt. Zo moeten ook bij een RPAS ‘kaping’ zijn meeverzekerd.
NLR is een onafhankelijk onderzoeksinstituut en spreekt geen voorkeur uit voor een bepaalde verzekeraar. Desgewenst kunt u wel om adressen vragen via het email adres dronecentre@nlr.nl, wij geven dan de adressen door van RPAS verzekeraars die ons bekend zijn.
Operator: RPAS Operator Certificate (ROC)
Organisaties die beroepsmatig met een RPA vluchten willen uitvoeren tegen vergoeding, mogen dat wanneer ze in het bezit zijn van een ROC. Voor een ROC moet men beschikken over een door de minister (via ILT) goedgekeurd Operationeel Handboek dat aan reeks eisen voldoet.
Daarnaast met deze Operator beschikken over minimaal één drone (met S-BvL) en één vlieger met een RPA-L voor de desbetreffende categorie/klasse.
Het ROC kan worden aangevraagd bij ILT, de Nederlandse Luchtvaart Autoriteit
Meer informatie staat op de website van ILT.