De stoel van composiet die vormgeefster Marleen Kaptein op het NLR heeft ontworpen, wordt deze week gepresenteerd op de internationale designbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan.
Bekijk de foto’s hier.
In het kader van de incubator heeft Kaptein gewerkt aan de composieten stoel. NLR’s incubator is een broedplaats voor ondernemers en ondernemingen, die tot doel heeft om jonge startende bedrijven op het gebied van composiet te ondersteunen om een gezonde, goed draaiende onderneming te worden.
In het project ‘Man & Machine’ op het NLR, staat de fiber placement machine tot de beschikking van Kaptein: een apparaat dat het NLR gebruikt voor geautomatiseerde composiet technologie. Normaal zet het NLR deze machine in voor de fabricage van onderdelen in de lucht- en ruimtevaart. Maar nu dus voor de vormgeefster om twee typen composiet stoelen te ontwerpen en naar de markt te brengen.
Chris Groenendijk van het NLR die onder andere de fiber placement machine voor Kaptein programmeerde: “In de luchtvaart staat functionaliteit voorop. Hoe het ontwerp eruitziet, is daaraan ondergeschikt. Denk aan een vliegtuigvleugel, die moet vooral gestroomlijnd zijn. Het is voor mij en m’n collega’s bijzonder om de composiettechnologie op een andere manier in te zetten, namelijk; maak een zo mooi mogelijke stoel. Voor de luchtvaart kunnen we dit misschien niet inzetten maar natuurlijk wel voor de NLR-gebouwen en de inrichting daarvan.”
Kaptein is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Van het begin af aan heeft ze complexe productieprocessen en materialen gebruikt in haar ontwerpen.
LabelBreed is het designlabel waaraan Kaptein is verbonden. Dit nieuwe Nederlandse designmerk maakt objecten voor het interieur. Het bijzondere aan dit label is dat het vormgever en high-tech bedrijf vanaf het eerste idee-moment samenbrengt. Door de intensieve samenwerking komen ze tot een mooi object dat geen van de partijen individueel tot een succesvol einde zou kunnen brengen.
Het resultaat mag er zijn: Een stoel gemaakt van composiet door NLR’s fibre placement machine; een combinatie van industriële techniek en een menselijke ‘touch’.