Uitvinders op het NLR hebben een patentaanvraag gedaan. De uitvinding betreft de contactloze overdracht van elektrisch vermogen en data in de CROR motor.
De uitvinding is gedaan in het kader van Clean Sky waarin Airbus werkt aan een Open Rotor Motor voorstuwing voor passagiersvliegtuigen. Bij de Open Rotor draaien twee opeenvolgende rotoren in tegengestelde richting wat tot brandstofbesparing leidt. Een aandachtspunt van de Open Rotor is echter de geluidproductie van de rotoren. Een van de ontwikkelingen binnen CROR waar ASAQ aan werkt is een speciale telemetrie-unit. Dit geavanceerde systeem maakt deel uit van de rotors en verzendt data over druk, kracht en temperatuur draadloos.
De uitvinding waar patent voor is aangevraagd, is onderdeel van dit meetsysteem (de telemetrie-unit) die ook door het NLR is gebouwd. Deze unit werkt tot een omwentelingssnelheid van 8400 RPM. De versnelling die daardoor optreedt ter plaatse van de elektronica is dan ongeveer 5500 maal de zwaartekracht. Het ontwerp van het systeem zorgt ervoor dat alles heel blijft en goed blijft werken bij deze grote versnellingen.
Overdracht
De uitvinding waar NLR patent voor heeft aangevraagd, vervult drie functies: de overdracht van elektrisch vermogen om in het draaiende gedeelte metingen te kunnen doen. De overdracht van een meetklok van de stator naar de rotor. En ook het overdragen van meetgegevens met een grote bandbreedte van de rotor naar de stator. Er kan honderd Mbit/s overheen worden gestuurd.
De drie functies moeten uitgevoerd worden zonder dat er mechanisch contact tussen het stilstaande gedeelte (de stator) en het draaiende gedeelte (de rotor) van het systeem wordt gemaakt. Traditionele oplossingen met sleepringen kunnen niet betrouwbaar toegepast worden bij hoge rotatiesnelheden. Met de uitvinding van het NLR nu dus wel.
Verdere ontwikkeling
Naar aanleiding van een vraag van Airbus is er na de patentaanvraag een verdere ontwikkeling uitgevoerd. Het betreft een aanpassing van de data-overdracht die daarbij grondig onder handen is genomen. De ‘opvolger’ is ontworpen, gemaakt en gedemonstreerd met 1 Gigabit/s.
Europees Patentbureau
Sinds juli 2012 zijn engineers van het NLR bezig met de aanvraag. In juli 2014 heeft het Europees Patentbureau vastgesteld dat de vinding ‘nieuw en inventief ten opzichte van de stand van de techniek’ is en dus gepatenteerd kan worden. In januari 2015 heeft het NLR de patentaanvraag ingediend in Europa, Canada, en de Verenigde Staten.