L2009 NLR programma “Automated Cyber Operations” heeft onderzocht hoe de cyber resilience van lucht- en ruimtevaartuigen kan worden geoptimaliseerd aan de hand van een zogenaamd cyber reasoning systeem(CRS). Een CRS analyseert met behulp van artificial intelligence (AI) en digital twin  principes de data en het gedrag van een systeem op afwijkende patronen die kunnen duiden op vijandige cyber activiteit en geeft inzicht in mogelijkheden om cyber risico’s te mitigeren. Aan de hand van diverse use cases is een concept van CRS voor lucht- en ruimtevaartoperaties uitgewerkt.

L2013 NLR programma “Effectieve Energiewapens” is gericht op specifieke aspecten van het laserwapen. Veel onderzoek wordt uitgevoerd in het NLR HEL Lab met een krachtige, hoog precisie laser opstelling. Belangrijkste aspecten van onderzoek zijn: doorslageffecten op specifieke materialen, de effecten van laserenergie op verschillende onderdelen vliegende drones, de effecten en kwetsbaarheden van operationele sensoren blootgesteld aan verschillende gradaties van laser energie, en veilig gebruik van laser in een open omgeving (Reek en ’t Harde). De Nederlandse Defensie is met deze kennis beter in staat om slimme keuzes te maken in de aanschaf en integratie van dit nieuwe HEL-wapen binnen de krijgsmacht.

L2015 NLR programma “Joint Elektronische Oorlogsvoering” realiseert kennis, expertise en aanbevelingen op het gebied van Platform Protection, het effectief uitvoeren van missies (Mission Enabling) en het gezamenlijk optreden (Campaign Support), gericht op EMS informatie. Onderdelen van het programma zijn Electronic Defence & Attack in het radar domein, Electro-optische tegenmaatregelen, tijdige en juiste  waarschuwing van dreiging (zowel radar als EO), EOV innovatie, en integreren en dissemineren van EMS informatie voor het gebruik door eigen EOV system.

L2019, NLR programma “Militair gebruik van de ruimte”, omvat kennisopbouw in vier verschillende domeinen: Space Capabilites (SC) , Space Based Services (SBS), Space Situational Awareness (SSA) en Robust Position Navigation and Timing (PNT). L2019 ondersteunt daarmee de ruimteagenda van Defensie, waarin de Nederlandse inzet in het ruimtedomein staat beschreven en het uitbreiden van Defensie Space Security Center (DSSC).

L2027 NLR programma “Operationele Inzet en Instandhouding F-35” heeft als onderzoeksrichtingen: F-35 reprogramming (Electronic Warfare), operationele analyse & tactieken, missie planning & debrief, en suitability op tailniveau. Alle maken gebruik van een Use Case die aan het begin van het programma is gedefinieerd. Alle kennis draagt bij om de F-35 mission effectiveness en instandhouding op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen en te houden.